A viZek városa

 2023. október 6., Tata

Ezen a kellemesen hűvös, de napfényes őszi napon a tatai Fényes tanösvényen jártunk. Nevét a csillogó kvarchomokról kapta, amely a forráskürtők fehér színét adja.




Tatát a vizek városaként is ismerhetjük. A területen nagyhozamú langyosvízű források találhatók. Olyan szép tavakat járhatunk körbe, mint a Réti-tavak, az Öreg-tó vagy az Angolkert.

A tanösvény mentén több kisebb tó mellett vagy épenn felett is elhaladtunk, melyek tórendszereket alkotnak. Érdekesség, hogy a grófi Eszterházy család korában a különböző tavakban meghatározott személyek fürödhettek. Így lett elnevezve a mesebelien kék Papok-tava is, mely ahogy a név is sugallja a papok fürdőzőhelye volt.

 

Elhaladtunk a "jakuzzi" mellett is, mely korábban ivóvízforrás volt. Később eltömődött, s napjainkban békák és kecskerákok otthonául szolgál.


Végigsétálva a pallós tanösvényen többek között olyan állaatokkal találkozhatunk, mint hód, vidra, nutria, teknős, vidrapók, molnárpoloska, kutyahal, kárász, vöcsök, zöldküllő vagy vízityúk. Szerencsések voltunk és távcsővel is megfigyelhettük a jellegzetes hangú jégmadár élénken pompázó kék tollazatát.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egri vár, vagy mégse?

Vízinyúl vacsorára

Szagos számok