Z-szakosok a zümmögők közt

2024. május 9., Méhészet

Ez a döngicsélés jelent valamit. Olyan nincs, hogy csak döngicsélés van meg zümmögés, és az nem jelent semmit. Ha döngicsélés van meg zümmögés, akkor ez azt jelenti, hogy valaki vagy valami döngicsél, illetve zümmög, és amennyire az én műveltségem futja, az egyetlen elképzelhető ok, ami valakit döngicsélésre, illetve zümmögésre indíthat, abban a tényben leli magyarázatát, hogy az illető egy méhecske.

    ~ Alan Alexander Milne: Micimackó



Hol laknak a méhek? - Élet a méhészetben

Egy családi méhészetbe látogattunk Áporka és Kiskunlacháza között nagyjából félúton. Álló méhészet, azaz a kaptárokat nem vándoroltatják, egy fix helyük van. A méhek ott érzik magukat a legjobban, ahol találnak virágzó növényeket és vizet.

A méhészek munkája mindig akkor kezdődik, mikor megszólalnak az első madarak és kivirágoznak az első fák, ugyanis ekkor kelnek fel a méhek. Márciusban még szirupos etetés zajlik, majd később a méhek maguk szerzik be és állítják elő táplálékukat. Mindig az adott hónapban virágzó növény nektárját és virágporát gyűjtik. Elsőként márciusban a sárgabarack virágzik, majd áprilisban a repce, cseresznye, alma, gesztenye, májusban akác, júniusban selyemfű, júliusban pedig a napraforgó. Augusztusban elkezdődik a méhek etetése.



Méhcsalád

Az egy kaptárban élő méheket méhcsaládnak nevezzük.

Kaptáronként egy anyaméh él. Könnyen felismerhető, ugyanis potroha jóval hosszabb, mint a család többi tagjának. Élettartama 4-5 év. Két feladata van: a méhcsalád összetartása feromon illatanyagokkal és a petézés. Az anyát a dolgozó petéből nevelik ki, ez az anyabölcső. Egyszerre több anyabölcsőt is nevelnek, az elsőként kikelő anya leszurkálja a többit, s az élő anyát is megöli vagy elkergeti. Utóbbi esetben a nép fele elvonul a régi anyával, új helyet keresnek és lépet építenek maguknak.

A családban 60-70 ezer dolgozó méh van. 6-8 hétig élnek, ezalatt sok feladatot látnak el a kaptár építésétől a virágpor gyűjtéséig. Érdekesség, hogy életük nagyjából felét benti munkával, kaptárkészítéssel töltik.

A herék abban különböznek a dolgozó méhektől, hogy testük zömökebb és nincs fullánkjuk. 1-2 hónapig élnek. Egyetlen feladatuk az anyaméh megtermékenyítése a rajzás során. Ősszel a dolgozók kiűzik a heréket a kaptárból (hereűzés), s azok elpusztulnak. Ennek célja, hogy télen ne egyék a mézet, kevesebb táplálék fogyjon a hideg évszak alatt.

 

Dolgozó méh mézet eszik


Hogy készül a méz?

A méhek virágport és nektárt gyűjtenek. Méz az utóbbiból készül. A méhek előgyomrukba gyűjtik a nektárt, saját enzimeiket hozzákeverik, majd a lépsejtekbe helyezik. Miután a felesleges víz elpárolgott (a méz betöményedett), viaszréteggel borítják be a sejteket. Ha a lép megtelik, a méhész kiszedi a keretet a kaptárból. A mézet a viasztól pergetéssel választják el: egy centrifugába helyezve megpörgetik a keretet.

A méz cukrokat (gyümölcs-, szőlő-, nádcukor), vizet, ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, vas, mangán) és vitaminokat (C, B1, B2) tartalmaz. A méz olyan, mint a pálinka: szinte bármilyen növényből készülhet. Közkedvelt a hungarikumnak is számító akácméz, amely halvány színű, gyenge zamatú és nem nagyon kristályosodó mézfajta. A sárga, erős zamatú repceméz már egy hét alatt bekristályosodik. A tavaszi (vegyes) virágméz egy gyűjtőnév, mely különböző virágfajtákról gyűjtött mézre vagy nem tiszta fajtamézek keverékére utal.

A vaddohány (selyemfű, selyemkóró) neve már előkerült a kiskunsági terepgyakorlatunk során is. Invazív faj, mely az őshonos növényektől nemcsak az élőhelyet és a tápanyagot veszi el, hanem a beporzókat is elcsalogatja tőlük. A méhészek és a mézkedvelők azonban nagyon szeretik. Ízletes, az akáchoz hasonlóan világos, nehezen kristályosodó méz készül belőle.


Dolgozó méhek a mézes kereten


Friss mézet eszünk


Mi veszélyezteti a méhek egészségét?

Fontos szabályok vonatkoznak a méhek egészségének megőrzésére. Minden év szeptemberében a méheket kötelezően átvizsgálják viaszmoly és költésrothadás ellen, valamint atka elleni szert juttatnak a kaptárokba. Az atka belemászik a lép sejtjeibe és a méhek vérét szívogatja. A viaszmoly szintén a lépet károsítja.

Egyes madarak megeszik a méheket. A cinke télen bekopog a kaptárba, felzavarja őket és a rovarnak csak a torát eszi meg. A harkály kibontja a kaptár oldalát és kiszedi belőle a lakókat. A gyurgyalag nyáron a levegőben röptében kapja el a szorgos szárnyasokat.


Ne féljünk a méhektől!

A méhek alapvetően barátságosak. Ha nem piszkáljuk őket, nem fognak ők se bántani minket. Hasznos élőlények, az édes mézen kívül nekik köszönhetjük az ajakápolók és gyertyák alapanyagául szolgáló méhviaszt, valamint nagy szerepet játszanak a növények beporzásában is.

 

Többet szeretnél tudni a méhészetről? Ajánlom szaktársam, Julcsi blogját.


Kép és videók forrása: saját felvételek






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vízinyúl vacsorára

Egri vár, vagy mégse?

Szagos számok