Egri vár, vagy mégse?

 2023. szeptember 21., Pilisborosjenő

A pilisborosjenői terepgyakorlatunk során jártunk dolomitbányában, meghódítottuk az egri vár mását, megmásztuk a Teve-sziklát és még egy barlangba is lemerészkedtünk. Igaz minden állomás élvezetes volt, az "egri vár" romjait különösen izgalmasnak találtam. Érdekessége, hogy az Egri csillagok című film forgatására építették.

Az 1968-ban készült Egri csillagok című filmet Várkonyi Zoltán rendezte Gárdonyi Géza azonos című regénye alapján. A filmet nézve a bolgár helyszínek  mellett több magyarországi területet is felfedezhetünk. Apajpusztán, a Balatonnál, valamint a Pilisben is zajlott a forgatás.

A vár felé tartó törökök vonulása során a Teve-sziklát pillanthatjuk meg a képernyőn.

  

Az egri vár kicsinyített másánál, a vár ostromlását bemutató jelenetek játszódnak.


Cecey Éva és Miklós deák egy titkos úton, a föld alatt jut Eger váráig. A filmben ez pedig nem más, mint az általunk is meglátogatott Kőfülke nevű barlang.


A vár állapota  a forgatás során eléggé leromlott, s utána elhanyagolták. Érdekesség, hogy a környéken található házak nagy részében van egy kis darab a várból, ugyanis a helyi lakosok elhordták az elromosodott vár anyagát. 2008-ban, a forgatás 40. évfordulójára a Pilisborosjenői Önkormányzat felújította az építményt, azonban azóta karbantartás híján ismét kezdi azt visszafoglalni a természet.

Az Egri csillagokon kívül más filmekben és sorozatokban is feltűnt az egri vár pilisborosjenői mása. Így például találkozhatunk vele a Magyar vándor című filmben, valamint a Vaják című sorozatban is.


A képek forrása: https://jobbmintatv.org/online/Egri_csillagok/


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vízinyúl vacsorára

Szagos számok