Vízinyúl vacsorára

 2024. március 7., Agostyán, Ágoston-liget, Természetvédelmi és Humánökológiai Oktatóközpont – Ökofalu

Az agostyáni ökofalu a Gerecsei Tájvédelmi Körzet peremén található 20 hektáros terület szántóföldekkel és kaszálórétekkel. A területen nincs vezetékes ivóvíz és csatornázás, valamint áram sincs bevezetve. A faluban életvitelszerűen nem él senki, de lehetőség van táborozásra, egyéb oktatási és képzési programok megtartására. Bármit meg szabad fogni, szagolni, esetleg kóstolni. Bátran lehet inni az Árendás-patak vizéből, lecsippenteni egy levelet a salátaboglárkáról vagy ölbe venni a cicákat.

 

Öveket becsatolni! Visszarepülünk a középkorba! 

Állomásunk egy Mátyás-kori fogadó. Mátyás király 12-szer járt Tatán, s egyik útja során találkozott Szép Ilonkával. A legenda szerint e fogadóban is megszálltak, hogy időt töltsenek egymással. A tölgyfa épület ablakai nem síküvegből készültek, ugyanis a korban nem ismerték ezt az anyagot. Helyette marha- vagy disznóhólyagot használtak lantornás ablak készítéséhez. Előnye, hogy jó vízháztartású és kevésbé korrodálódik. A fényt átengedi, de nem látni ki rajta úgy, mint egy üvegablakon.

A fogadó ablakát díszítő gót 'm'-betű a Via Margaritarum zarándokútra utal.


 Tudtad, hogy a középkorban alacsonyabbak voltak az emberek? Emiatt az újjáépített fogadó magasságát meg kellett emelni, de egy gerenda még ma is jelzi az eredeti belmagasságot.

A  fogadó mellett volt egy szemétgödör, ahová az edényekbe égett ételt kaparták. Utólag ezeket a maradékokat vizsgálva meg tudták határozni a felhasznált alapanyagokat, majd ezekből recepteket állítottak össze. A vizsgálatokból sok érdekesség derült ki. Az ételeket olyan alapanyagokból készítették, melyeket a területen találtak vagy ott állítottak elő. Az emberek étrendje változatos volt, az év adott időszakához igazították, mi került a tányérra. Már a középkori magyar ember is kreatív volt: a böjt alatt lehetett hódot enni. De mégis hogyan? Egy apát levelet írt a pápának, miszerint a hód egy a halhoz hasonló vízi állat, így azt a böjtidőszak alatt is lehet enni. A pápa engedlyezte a hódfogyasztást, így középkori receptkönyvekben tengeri nyúl néven olvashatunk hódhúst tartalmazó recepteket.

 

Gyapjas boldogság

Az ökofalu területén a macskák, kutyák, nyulak, lovak és kecskék mellett juhokkal is találkozhatunk. A cikta juh az egyik legrittkább juhfajta a világon. Féldurva gyapjúját nemezeléshez használják. A merinó finomszálú gyapjáról híres. A kameruni juhot nem kell nyírni. A kosok nyakán és mellkasán fekete sörény található. Ez arra szolgál, hogyha természetes élőhelyén, az afrikai Kamerunban, hiénatámadás éri a juhot, a ragadozó csak a szőrt kapja el.



 

Keress rá!

A Magyar Élőfalu Hálózat honlapján nyomonkövethető a magyarországi ökofalvak élete. Ha többet szeretnél tudni a Natura 2000 területekről, látogass el erre az oldalra!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egri vár, vagy mégse?

Szagos számok